Energietransitie appartementen

Advies: ontwikkelingen afwachten

Bij de bouwkundige inspectie voor ons meerjarenonderhoudsplan (MJOP) in 2022 is advies gevraagd over acties om gebouw en appartementen klaar te maken voor de overgang naar minder gebruik van fossiele brandstoffen, vooral in het licht van het advies om de cv-ketel te combineren met een hybride warmtepomp.

Oordeel over dit advies van de deskundige van PBS-Vastgoed: omdat onze appartementen én volledig geïsoleerd zijn én allemaal uitgerust zijn met een warmteterugwin(WTW)-installatie is de met een warmtepomp te behalen reductie van energieverbruik minimaal of misschien zelfs nul. Beide doen namelijk ongeveer hetzelfde: beperkt bijverwarmen, maar een WTW benut daarvoor restwarmte uit de eigen woning en is daardoor veel energiezuiniger.

De WTW’s zorgen dus samen met de prima isolatie al voor een minimaal gasverbruik van de cv, een hybride warmtepomp zal daar nauwelijks iets aan kunnen toevoegen. Bovendien is het plaatsen van 33 warmtepompen met de bijbehorende leidingen in ons gebouw wat ruimte betreft vrijwel onmogelijk en in elk geval bouwkundig zeer ingrijpend. Omdat er ook nog volop ontwikkelingen gaande zijn, zoals de aanleg van stadsverwarming of productie van waterstofgas en biogas, is het advies om nog even rustig af te wachten wat komen gaat en op dit moment nog geen ingrijpende investeringen te doen. Inmiddels heeft vrijwel iedereen in het gebouw de afgelopen jaren de cv-ketel uit 1998 laten vervangen door een nieuwe, veel zuinigere ketel. Vervanging is daarmee de komende vijftien tot twintig jaar niet aan de orde en dus ook niet de vraag of een hybride warmtepomp daarbij zin heeft.

Dit advies sluit goed aan bij het Warmteplan Delft, waarin de gemeente de ontwikkeling schetst naar een aardgasvrije stad. Ons deel van de stad is door de dichte bebouwing en smalle straten en stegen ongeschikt voor aansluiting op een warmtenet, concludeert dit plan. Ook (hybride) warmtepompen acht het plan minder geschikt vanwege diezelfde dichte bebouwing: warmtepompen zijn daardoor én vrijwel niet te plaatsen én veroorzaken teveel (nachtelijke) geluidsoverlast. Onze wijk staat daarom tamelijk achteraan in de planning naar een aardgasvrije stad en heeft als meest haalbare aanpak aardgas vervangen door hernieuwbare gassen zoals waterstofgas of biogas. Belangrijk voordeel is dat daarvoor de bestaande gasleidingen kunnen worden benut.

Meer over energietransitie onder collectief/energietransitie gebouw en onder downloads/energietransitie.